Angol újrakezdő?

Angol újrakezdő?

Hogyan kezdjek bele az angol nyelv tanulásába, illetve hogyan kezdjem újra az angol nyelv tanulását?

Nagyban függ az ember élethelyzetétől, pénztárcájától, de még életkorától is az, hogy hogyan vág bele az angol nyelv tanulásába, illetve hogyan kezdi újra az angol nyelv tanulását.

Manapság már kötelező általános iskolás kortól egy idegen nyelv tanulása, de nem ritka, hogy már óvodás korban elkezdik az angol nyelvet elsajátítani a gyerekek. Az általános illetve középiskolákban azonban szerintem az egyik legnagyobb árnyoldala a tanításnak az, hogy olyan könyveket használnak, amiből nem igazán lehet megtanulni angolul.
Például az olyan könyvek, mint a Headway, vagy a Project English nem tartják be a fokozatokat az angol nyelv elsajátítása során, és mivel csak angol nyelven íródtak bármilyen nemzetiségű tanuló számára, ezért nem is tudják figyelembe venni az egyes nemzetiségű tanulók igényeit a különféle nyelvtani magyarázatokra.
Egy kezdő angol tanuló számára a legfontosabb, hogy már a nyelvtanulás elején sikereket érjen el, de mivel ezek a sikerek általában a rosszul megválasztott oktatási módszer vagy könyv miatt elmaradnak, ezért van olyan rendkívül sok újrakezdő.

Aztán a hivatalos, intézményi iskolai oktatás mellett vagy után jönnek a különböző nyelviskolák képzései. Lehet választani a csoportos vagy a magán képzés között. Természetesen minden iskola más és más, mind a követett tananyagot, mind a módszertant tekintve.

Természetesen vannak online elérhető tanfolyamok is, többféle változatban. Tanárral vagy éppen tanár nélkül. Ingyenes részük is van, és vannak fizetősek is.

Kevesen, de vannak bátrak is, akik egyedül, mindenféle tanári, intézményi segítség nélkül vágnak neki egy nyelv tanulásának. Az a tapasztalatom, hogy ők nem feltétlenül fognak kudarcot vallani. Természetesen nehezebb segítség, iránymutatás nélkül megtalálni a helyes utat, de ha jó eszközöket (értem ez alatt szótárt, nyelvkönyvet) sikerül beszerezniük egy jófajta tanulási módszerrel, akkor jó eséllyel fogja siker koronázni erőfeszítéseiket.

Régebben, a legtöbb tanulótól azt lehetett hallani, hogy a nyelvvizsga megszerzése a célja a nyelvtanulásának, mert ez kell mondjuk a diplomájához. Manapság azonban ez erőteljesen megváltozott, és egy-egy munkahelyen a felvételnél már nemcsak a nyelvvizsga papírokat kérik el. Gyakori hogy egy-egy idegen nyelvű interjúban vagy tesztben megbizonyosodnak arról, hogy a jelentkező valóban beszéli is a nyelvet és nemcsak papíron birtokolja ezt a tudást.

A nyelvtanulás iránt érdeklődők számát az is rendkívül megnövelte, hogy egyre többen szeretnének vagy kénytelenek külföldön munkát vállalni. Tehát, így elmondható, hogy nemcsak a belföldi, hanem a külföldi munkaszerzésnek is szinte előfeltétele, hogy az ember jól beszéljen minimum egy idegen nyelvet. Mivel az angol nyelvet tekinthetjük világnyelvnek, ezért ez az elsődleges célnyelv egy idegen nyelvet tanuló számára. Elmondható, hogy szinte mindenkinek el kell sajátítania ezt a nyelvet. És talán az, hogy már nemcsak egy papír megszerzése a cél, jobb motivációt nyújt a tanuláshoz.
Ha valamit a használat céljából akarunk elsajátítani, akkor a tanulás folyamata mindenképpen élvezetesebb és hatékonyabb, mint pusztán az a cél, hogy egy papírt megszerezzünk.

Az online nyelvtanulásnak megvan az az előnye, hogy az embernek ki sem kell lépnie a négy fal közül ahhoz, hogy tanulni tudjon, nem kell időt és pénzt vesztegetnie az utazásra. De természetesen a hagyományos oktatásnak is vannak hívei, akik ragaszkodnak a személyes kontaktushoz.

Egy kezdő szinten valami olyan oktatás lenne elképzelhető számomra, ami megtanítja a tanulónak, hogy hogyan mutatkozzon be, mondja el az adatait, mint például a címe, telefonszáma, e-mail címe, születési dátuma, kora, neme, családi állapota, nemzetisége, vallása, külseje; az otthonának a részei, alapvető bútorok neve, az iskola illetve az iskolában tanult tantárgyak neve, a szabadidős tevékenysége, szórakozása, stb.
Az lenne az ideális, ha ehhez megfelelő alapvető nyelvtani szabályokkal lenne megismertetve, mint például egy egyszerű kijelentés, kérdés, tagadás megszerkesztése.

Egy angol kezdő számára nagyon fontos, hogy a megfelelő szótárt használja, a megfelelő nyelvkönyvet vegye kézbe, és megfelelő arányban kapjon figyelmet a szókincsbővítése és a nyelvtan elsajátítása.

A nyelvtani szabályok megfelelő elsajátítása persze gyakorlást igényel. De rengeteg online gyakorlat elérhető akár ingyenesen is. De ha beiratkozunk egy online tanfolyamra az ilyen feladatok megoldásának ellenőrzésében segítséget kaphatunk egy szakértő tanártól is.

Az angol újrakezdőknek abban különbözik az angol kezdőknek szóló könyvektől, feladatoktól, hogy jó néhány nyelvtani szerkezetet már ismertnek vélnek, illetve csak átfutnak rajta, mert feltételezik, hogy ezt már a tanuló tanulta. Ez akár egy csapda is lehet, hiszen aki egyszer abbahagyta a nyelv tanulását, annak biztos, hogy volt olyan az angol tanulmányaiban, amit nem egészen értett meg, akár nyelvtani kérdésről legyen szó, akár valamilyen más angol szóról.

Ha valaki nem a szintjének megfelelő oktatást kapja, akkor ha a szintje alatt tanítják, akkor meglehetősen unatkozhat, és semmiféle kihívást nem fog találni a tanulásban, és hirtelen el fogja fogni majd az az érzés, hogy ő ezt már tudja. Ha viszont a szintjét meghaladóan kezdik el oktatni, akkor összezavarodhat, és nem fog előre haladni.

Összefoglalóan tehát úgy kezdjük el a nyelv tanulását, hogy meghatározzuk vele a célunkat. Tegyük fel magunknak a kérdést: Miért is szeretnék én angolt tanulni? Mennyivel lesz jobb az életem, ha beszélni fogom ezt a nyelvet? Aztán nem árt tisztázni, hogy pontosan honnan is indulunk.

Az interneten elég sok ingyenes teszt elérhető, amelyen lemérhetjük a tudásunkat. Többféle osztályozási rendszer létezik, de egy jó támpontot kaphatunk így is, úgy is ahhoz, hogy milyen szintről indulunk. Itt fontos, hogy felmérjük, hogy milyen nagy szókinccsel indulunk, illetve hogy milyen nyelvtani tudással rendelkezünk. Aztán persze azt sem ártana tisztáznunk, hogy milyen szintre szeretnénk eljutni.
Érdemes azt is már az elején felmérnünk, hogy szeretnénk-e a tudásunkról valamilyenfajta hivatalos papírt, elismerést is kapni. És természetesen azt is hasznos tudnunk már az elején, hogy mennyi időt tudunk szánni a tanulásra, mikorra szeretnénk elérni azt a bizonyos tudásszintet. Aztán a következő lépésként felmérve az időnket, pénztárcánkat meg kell határoznunk, hogy az oktatás milyen formáját vesszük igénybe.

Az online és az offline oktatás előnyeiről már írtam fentebb. Aztán el kell döntenünk, hogy egyéni vagy csoportos oktatáson szeretnénk részt venni. Az egyéni oktatásnak természetesen előnye, hogy tanárunk osztatlan figyelmét élvezzük, a saját tempónkban tudunk haladni az órán, az órák anyaga valamennyire rugalmas, és messzemenőkig a saját igényeinket szolgálja ki.
A csoportos oktatás egyik előnye, hogy valamennyire ösztönöz minket az, hogy a többiek is tanulnak; egy jó kikapcsolódásnak is felfoghatjuk az órákat, hasonló szinten álló emberekkel dolgozhatunk együtt. Online és offline óráknál is van általában egyéni és csoportos tanulási lehetőség is. Az online oktatásnak azonban van egy olyan válfaja is, ahol e-mailben, vagy más formában megkapjuk a tanulandó anyagot, ahhoz a feladatokat, melyek begyakoroltatják a nyelvtani tudnivalót, ezeket megoldva és visszaküldve kapunk egy értékelést.
Egyre többen részesítik ezt előnyben, hiszen bármikor tanulhat a tanuló, amikor csak időt tud szánni a tanulásra. Mostanában már a legtöbb nyelviskola, sőt még a magántanárok is biztosítanak ún. próba órát, vagy próba órákat. Érdemes ezeket is igénybe venni, hogy megfontolt döntést tudjunk hozni. Ezek a próba órák ízelítőt adnak a nyelviskola módszertanából, vagy a tanár módszertanából, és némi elképzelést alkothatunk így arról, hogy mennyire tudunk azonosulni az ottani oktatással.

Általában még az online tanfolyamok is lehetőséget adnak erre, hogy kipróbáljuk azt a fajta tanítást is. Ezeket én meleg szívvel tudom ajánlani, hiszen ha még a továbbiakban nem is vesszük igénybe azt az oktatást, legalább egy jó képet alkothatunk a tanítási módszerek sokféleségéről. Természetesen a legkönnyebb valakinek az ajánlását követve tanfolyamot, tanárt vagy nyelviskolát választani.
Aztán ott van a megfelelő szótárak beszerzésének kérdése is. Ebben is kérhetjük már a tanárunk ajánlását. Figyelembe kell venni, hogy egynyelvű vagy többnyelvű szótár a legalkalmasabb a számunkra. Egyre több fajta szótár jelenik meg a piacon. Ugyanez igaz a tankönyvekre is. Manapság már rendkívül széles választék elérhető a könyvpiacon, ám ez a széles választék amilyen kecsegtető, olyan mértékben meg is nehezíti a választást.

Nyelvtanárként hadd javasoljam ezeket a nyelvkönyveket és szótárakat:

Mennyit kell tanulnom?

Nos, nyilván az is egyéni helyzettől függ, hogy ki, mennyi időt tud az angol tanulásra szakítani. Természetesen minél több időt tud egy-egy nap erre szánni, annál hamarabb fogja elsajátítani a nyelvet. Feltéve persze, hogy ezt az időt megfelelően tudja eltölteni.
A megfelelő alatt természetesen azt értem, hogy a jó, neki megfelelő szótárt használja, a szintjének megfelelő és jól összeállított nyelvkönyvet tanulmányozza, és megfelelő módszert használ az új szavak elsajátítására.

Körülbelül az első kérdések egyike egy-egy tanulónál, hogy mennyi idő alatt juthat el ilyen vagy olyan szintre az angolban. Nos, ezt nyilvánvalóan nehéz megmondani, hiszen ez sok mindentől függ: milyen szintről indul a tanuló, milyen szintre szeretne eljutni, egy nap vagy héten mennyi időt tud a tanulásra szánni, és nem utolsósorban attól, hogy milyen módszert használ a tanulás során.

Több idősebb tanulóm is volt már, aki aggódott amiatt, hogy ilyen idős korban már nem fogja tudni elsajátítani a nyelvet. Azonban sziklaszilárd tény az, hogy egy nyelvet bármilyen késői életkorban elsajátíthatunk.

A napi szinten való, aktív foglalkozás a nyelvvel, a tanulás természetesen az intenzitása miatt előrébb viszi az embert. Azt is vegyük számításba, hogy egy gyerek több év alatt sajátítja el még az anyanyelvét is; ezért ne várjuk, hogy pár hét alatt anyanyelvi szinten fogjuk beszélni az angolt.

Itt található a link! >>> Ebből az ajánlott nyelvkönyvből mindenki saját tempójában tud tanulni. Kis, könnyű lépésenként lehet eljutni egyre magasabb szintre.